top of page

Nyttårsraketter

Vi kan vel si at de fleste hunder ikke er spesielt begeistret for nyttårsaften, eller rettere sagt alle rakettene med sine smell, poff, fizz og bang, som feiringen av det nye året fører med seg.


Det er helt naturlig for hunder å være redd for høye lyder. Lydene kan trigge nervøsitet og angst. Det å løpe vekk fra høye lyder er en del av overlevelsesinstinktet hos hunden. Derfor er det ikke så rart at hunder også kan reagere på nyttårsraketter.


Noen hunder sliter mer enn andre. De har rett og slett rakett-angst! For disse hundene er nyttårsaften en lidelse. Og det er ikke morsomt for oss som er glad i de heller, å se at angsten står i øynene deres.


Heldigvis er det noen ting vi som hundeeiere kan gjøre for å få denne dagen til å bli bedre for hundene våre.


Noen velger å sette hunden på kennel langt fra folk og nyttårsraketter. Eller de reiser vekk med hunden til et sted uten fyrverkeri. Men dette er vel en mulighet fåtallet av oss har.


Vi kan gjøre flere ting i heimen også. Det er viktig å unngå at hunden er alene hjemme. Er de redd for fyrverkeri, blir angsten forsterket av å være alene.


Start gjerne dagen med å gå en lang og god tur, slik at hunden er trøtt og sliten når det begynner å nærme seg rakettoppskytning. Vær bevist på hvordan du kommuniserer med hunden din. Hvis du sier «stakkars deg» og «huffameg» fordi hunden er redd, bekrefter du for hunden at det faktisk ER noe å være redd for. Din velmente «trøst» har altså motsatt effekt, og gjør ting verre. Vær sammen med hunden din, vær støttende og gjerne kos rolig med hunden hvis den ønsker det. Vær bevist på din energi – når hunden ser og merker at du ikke er redd, stresset eller bekymret, vil hunden også bli mindre redd, stresset og bekymret.


La hunden få lov til å gjemme seg hvis den ønsker det. Det går an å sette sengen/buret på et rom som er skjermet fra lyd og dra for gardinene. Du bør ikke lukke døren slik at den føler seg innestengt, for da kan den få panikk.


Du må gjerne skru på litt musikk eller ha TV’en på.


Det fins noen produkter på markedet med syntetiske feromoner til både hund og katt. Feromoner er et duftstoff, et kjemisk signalstoff som hunder og katter skiller ut. Dette er en del av dyrets «duftspråk». Feromoner har ulike funksjoner. Disse produktene benytter de duftstoffene som reduserer dyrets stressnivå, og gir de en følelse av ro, tilfredshet og trygghet. Dette er ikke noen magisk kur, men kan være med på å virke beroligende og angstdempende. Dette kan du få kjøpt hos dyrlegen din.


Som en siste utvei, kan dyrlegen hjelpe hunden med angstdempende medisiner. Disse må tas i god tid. Har hunden allerede rukket å bli redd, og kroppen er full av adrenalin, vil ikke medisinene virke som ønsket.


Hvis man planlegger litt i forkant, kan det være mulig å trene hunden til å ikke lenger være redd for raketter. En kan få kjøpt CD’er med blant annet lyd av fyrverkeri man kan bruke hjemme. Man må begynne med et nesten ikke hørbart volum, og øke volumet veldig gradvis for at dette skal virke. Dette er en prosess som tar litt tid, så for nyttårsaften for i år, er løpet kjørt. Men hvis du har en hund som er redd, er «tilvenningsterapi» den beste gaven du kan gi den inn i det nye året. Det er dessverre ikke alle det virker på, men det er absolutt verdt et forsøk! Jeg vil anbefale at du da gjør dette i samarbeid med en adferdsterapeut.


Det er lurt å sørge for at hunden er ID-merket med chip i tilfelle den klarer å rømme hjemmefra. Da er det mye lettere for de som finner rømlingen å få den hjem igjen!


Og til sist: husk at katter også kan være redd for fyrverkeri og springe avgårde i full panikk. Hold katten hjemme og sørg for at den også er ID-merket med chip i tilfelle den likevel klarer å tulle seg vekk.

10 views0 comments

Recent Posts

See All

Med våren kommer flåtten

Våren er en fantastisk tid! Det er deilig å endelig kjenne varmen fra solen i fjeset. Våre kjære firbente våkner av dvalen og ligger og slikker sol så fort de ser en liten lysstripe på gulvet. Kattene

Nydelig vinter og såre poter

Vinteren er en fantastisk tid for mange hunder (og hundeeiere…)! Selv om noen selvfølgelig foretrekker å bare være inne når det er kaldt, tør jeg å påstå at flertallet av hunder elsker snø! Det er fan

Giftig i julen

Nå står julehøytiden for døren, og en av de tingene som virkelig hører med er mat! Tradisjonell mat, kosemat, nyte-mat, mye mat, fet mat og god mat. De fleste er opptatt av at de firbente skal få kose

Comments


bottom of page