top of page

Puss, puss så får du en suss

Er det lenge siden du har tittet inn i munnen på hunden din? Eller katten din? Noen har kanskje aldri tenkt tanken på å løfte litt på leppa og ta en titt.


Visste du at hele 95 % av alle hunder og katter vil komme til å trenge tannbehandling hos dyrlege en eller annen gang i løpet av livet?


Veldig mange dyr har symptomer på tannsykdom allerede ved 3 års alder. Den vanligste årsaken til betennelse i tannkjøttet er tannstein og plakk. Hvis dette belegget ikke blir fjernet, spiser det seg nedover tanna mot rotspissen, og dette fører til at tanna mister festet i kjeven og løsner. Dette kalles periodontitt (pyrèa) og er en veldig smertefull tannsykdom. Bakterier kan også gå over i blodbanen og gjøre skade på vitale organer som hjerte, lever, lunger og nyrer. Det anbefales derfor jevnlige undersøkelser av munnen og tannsteinfjerning under narkose allerede fra ung alder. Både hunder og katter får tannstein. Hvor mye tannstein de får, er individuelt akkurat slik som hos oss mennesker. Noen får mye tannstein veldig fort, og andre får minimalt med tannstein.


Små hunderaser har relativt store tenner i forhold til størrelsen på kjeven. Dette gjør at det blir liten plass mellom tennene. Hos disse individene samler det seg ekstra mye plakk og tannstein. Derfor er små hunderaser mer utsatt for tannkjøttbetennelse og periodontitt enn større hunderaser.


Det er også andre grunner til at det er viktig at du gjør det til en vane å ta en titt inn i munnen på dyret ditt allerede fra ung alder. Noen ganger mister de ikke melketennene slik de skal, og får «dobbelt» sett med tenner. Disse melketennene bør trekkes for å forebygge periodontitt og for å lage plass til de nye tennene. Noen dyr kan ha bittfeil. Et eksempel på det, er at hjørnetennene vokser rett opp i gummen i overkjeven istedenfor å vokse seg ut på utsiden av tannkjøttet slik den skal. En slik tann kan føre til smerter hver gang dyret ditt biter sammen tennene. Bittfeil er mye lettere å regulere på unge dyr, enn på voksne, så det er viktig at dette oppdages så tidlig som mulig.


Knekte tenner er også et vanlig problem. Disse tennene bør tas røntgen av for å se om de må trekkes eller eventuelt rotfylles, eller ikke.


Det er mye du kan gjøre hjemme for å passe på tennene til dyret ditt. Det finnes mange forskjellige produkter ute på markedet som selges for å bedre tannhelsen. Dentastix, tyggebein, spesialfôr laget med tanke på å fjerne plakk og tannstein på tennene, et pulver til å blande i drikkevannet, og mye mer. Men det viktigste og det aller beste du kan gjøre, er å pusse tennene daglig! Akkurat som hos oss mennesker. Det fins tannkrem til både hund og katt. Tannkremen smaker veldig godt, og blir som en godbit for dyret ditt. Det er lurt å begynne tidlig med tannpuss, men det er ingen grunn til å la være å begynne å pusse tenner selv om man har en eldre hund eller katt. Det er absolutt mulig å lære de å like tannpuss hele livet. Man må begynne forsiktig og ikke miste tålmodigheten. Daglig tannpuss kan spare lommeboken din for store utgifter, og dyret ditt for mye smerter. Daglig tannpuss er nøkkelen til god tannhelse!

9 views0 comments

Recent Posts

See All

Tannsykdom hos hund og katt

Plakk er et gummiaktig belegg som dannes på tennene i løpet av få timer etter et måltid. Belegget består av bakterier som finnes i munnhulen. Når plakket blandes med salter fra spyttet, forkalkes det

Commentaires


bottom of page