top of page

Giftig i julen

Updated: Dec 1, 2023

Nå står julehøytiden for døren, og en av de tingene som virkelig hører med er mat! Tradisjonell mat, kosemat, nyte-mat, mye mat, fet mat og god mat. De fleste er opptatt av at de firbente skal få kose seg i julen de også. Det er lett å gi de noe ekstra. Særlig til de som virkelig kan overtale. De som stirrer på deg med intense bedende øyne. Et slikt blikk som borer seg inn i samvittigheten din selv om du prøver å se en annen vei. Et blikk så intenst at du kjenner det brenner i nakken selv med ryggen til og nisselua på. DA er det vanskelig å si nei, da! Og de kan selvfølgelig få smake på julens goder de også. Men enkelte ting på julemenyen kan forårsake mer trøbbel enn kos og noe være direkte farlig eller giftig for din kjære på fire. Dette er viktig å ha litt kunnskap om.


Rosiner og druer – Kan forårsake akutt nyresvikt hos hund. Hva det er i rosiner og druer som forårsaker dette er ennå uvisst. Man vet heller ikke hvorfor noen individer er følsomme for druer og rosiner, mens andre ikke er det. I ett tilfelle var det 4 druer som forårsaket akutt nyresvikt hos en hund på 8,2kg. Det er rett og slett ikke verdt å ta sjansen.


Ribbe og pinnekjøtt – Mye salt og fet mat er ikke bra for hunder. Det kan føre til magetrøbbel og diaré. Hver eneste jul skjer det også at hunder setter bein fast på vei gjennom systemet. Ofte må disse opereres ut. I verste fall kan bein perforere spiserør, mage eller tarm. Det er rett og slett livsfarlig!


Sjokolade – kakaobønner inneholder teobromin som er giftig for hunder. Det er størst konsentrasjon av teobromin i mørk sjokolade, så det er definitivt farligst. Symptomer hunden får ved sjokoladeforgiftning er diaré, oppkast, forhøyet kroppstemperatur, økte reflekser, muskelspasmer, hurtig pust og hjertefrekvens, lavt blodtrykk, anfall, og i verste fall hjertesvikt, koma og død.


Nøtter hører hjemme i enhver julekledd stue. Ofte stående i en skål på et bord. Altså relativt lett tilgjengelig for den firbente. Det er kanskje ikke så lurt. Hvis de svelges hele, kan de blokkere tarmsystemet, og du kan risikere å måtte dra til Dyrlegen for en helt nødvendig, men akk så kostbar akuttoperasjon 1. eller 2. juledag … Valnøtter, hasselnøtter, pistasjenøtter og pekannøtter kan forårsake diaré. Macadamianøtter gir hunden din en skikkelig runde med oppkast og dårlig mage. I verste fall kan de forårsake betennelse i bukspyttkjertelen.


Xylitol – Dette er et søtningsstoff som flere og flere produsenter bruker i tyggis, godteri, light-drikker og andre lightprodukter. Xylitol får hundens bukspyttkjertel til å utskille insulin. Dette fører til farlig lavt blodsukker hos hunden (hypoglykemi), og kan også føre til leversvikt. Hvis hunden får behandling raskt er prognosen god, men inntak av xylitol kan i verste fall være dødelig.


Gjærdeig – Deigen kan heve i hundens mage/tarmkanal og i verste fall forårsake magedreining eller tarmslyng. Gjærsoppen produserer også etanol som gjør at hunden kan bli alkoholforgiftet.


Hvis hunden din får i seg noe den ikke skal, så ring til veterinærvakten eller Giftinformasjonssentralen for å få råd. Det er viktig å ikke vente for lenge med å tilkalle hjelp.


Med det budskapet, så ønsker jeg deg og dine kjære en gledelig jul, fylt med hyggelige stunder, fine turer og mye kos. GOD JUL!

11 views0 comments

Recent Posts

See All

Med våren kommer flåtten

Våren er en fantastisk tid! Det er deilig å endelig kjenne varmen fra solen i fjeset. Våre kjære firbente våkner av dvalen og ligger og slikker sol så fort de ser en liten lysstripe på gulvet. Kattene

Nydelig vinter og såre poter

Vinteren er en fantastisk tid for mange hunder (og hundeeiere…)! Selv om noen selvfølgelig foretrekker å bare være inne når det er kaldt, tør jeg å påstå at flertallet av hunder elsker snø! Det er fan

Nyttårsraketter

Vi kan vel si at de fleste hunder ikke er spesielt begeistret for nyttårsaften, eller rettere sagt alle rakettene med sine smell, poff, fizz og bang, som feiringen av det nye året fører med seg. Det e

Hozzászólások


bottom of page