top of page

Med våren kommer flåtten

Våren er en fantastisk tid! Det er deilig å endelig kjenne varmen fra solen i fjeset. Våre kjære firbente våkner av dvalen og ligger og slikker sol så fort de ser en liten lysstripe på gulvet. Kattene flytter ut igjen og begynner å leve det gode liv.


Men det er ikke bare vi og våre kjæledyr som setter pris på våren. Med våren dukker også insektene frem fra vinterdvalen. Og med dem, flåtten…


Flått er en liten midd som suger blod fra både mennesker og dyr. Den tilhører edderkoppfamilien. Det er skogflåtten (Ixodes ricinus) som er den vanligste. Skogflåtten er en vektor for flere flåttbårne sykdommer.


I et normalår varer flåttsesongen fra mars til oktober. Flåtten liker seg best i høyt gress, på små busker eller i kratt. Her klatrer den opp og setter seg og venter på at et passende «bytte» skal komme forbi. Flåtten har ikke øyne. Isteden har den et sanseorgan ytterst på hvert forbein som heter Hallers organ. Disse fanger opp duftmolekyler, måler fuktighet,

temperatur og CO2 konsentrasjonen i luften. Slik vet flåtten når et passende bytte vandrer forbi, og da gjør den seg klar til å gripe tak.


Må ha blod

Flåtten må ha blod for å utvikle seg til voksen flått og formere seg, og det er under flåttens måltid at smitte kan bli overført fra flåtten til verten.


Det har vært mye skriverier i avisene om Borreliose og mennesker, men det er kanskje ikke alle som vet hvor farlig det også kan være for hunder?


Borrelia er en sykdom som forårsakes av bakterien Borrelia burgdorferi. Det kan ta lang tid fra hunden er bitt av flått og smittet, til den viser tegn på sykdommen Borreliose. Faktisk opptil flere måneder. En slik rød ring rundt flåttbittet som man leser at er karakteristisk hos mennesker som er smittet av borreliabakterien, finner man ikke hos hunden. Hos hunden gir Borreliose flere forskjellige symptomer. Det er ikke alltid veldig opplagt hva som feiler hunden. De vanligste symptomene er halthet, hovne ledd, hovne lymfeknuter, feber, slapphet og dårlig apetitt.


I noen tilfeller kan mer alvorlige symptomer oppstå, som nyresvikt. Denne nyresvikten er vanskelig å behandle og kan resultere i at hunden må avlives. I sjeldne tilfeller kan noen hunder også utvikle hjertesykdom eller nevrologisk sykdom på grunn av Borreliose.



Andre sykdommer

Men Borreliose er ikke den eneste sykdommen flåtten kan ha med seg. En annen aktuell sykdom er Anaplasmose. Dette er en bakteriesykdom forårsaket av Anaplasmabakterien. Det tar ca 1-2 uker fra hunden er bitt av flått og smittet, til den får symptomer som feber, slapphet, dårlig apetitt, mage- tarmproblemer, halthet og leddsmerter.


Flåtten kan også ha med seg flavivirus som forårsaker hjernebetennelse, men dette hører heldigvis til sjeldenhetene.


Hos hunder kan Borreliose og Anaplasmose behandles med en langvarig antibiotikakur, men det aller beste og viktigste er å forebygge mot flåttbitt. Det finnes mange godkjente preparater på markedet for å beskytte hunden mot flått. Da hindrer du også at hunden tar med seg flått hjem som kan bite seg fast på deg og din familie. Ta kontakt med veterinæren din for å finne hvilket produkt som passer best for deg og din hund!


Og hva med katten, tenker du kanskje nå?


Katter kan også bli smittet av både Borrelia og Anaplasma, men det er sjelden de blir syk av det. Men de kan ta med seg flått hjem til menneskene sine, akkurat slik som hunder kan. Så katter bør også behandles med flåttmiddel i flåttsesongen.


Det er viktig å merke seg at det er forskjellige preparater til hund og katt! Det vi bruker mot flått på hund kan ikke brukes til katt da flåttmiddlene til hund kan være dødelig for katten.

24 views0 comments

Recent Posts

See All

Nydelig vinter og såre poter

Vinteren er en fantastisk tid for mange hunder (og hundeeiere…)! Selv om noen selvfølgelig foretrekker å bare være inne når det er kaldt, tør jeg å påstå at flertallet av hunder elsker snø! Det er fan

Giftig i julen

Nå står julehøytiden for døren, og en av de tingene som virkelig hører med er mat! Tradisjonell mat, kosemat, nyte-mat, mye mat, fet mat og god mat. De fleste er opptatt av at de firbente skal få kose

Nyttårsraketter

Vi kan vel si at de fleste hunder ikke er spesielt begeistret for nyttårsaften, eller rettere sagt alle rakettene med sine smell, poff, fizz og bang, som feiringen av det nye året fører med seg. Det e

bottom of page