top of page

Nydelig vinter og såre poter

Vinteren er en fantastisk tid for mange hunder (og hundeeiere…)! Selv om noen selvfølgelig foretrekker å bare være inne når det er kaldt, tør jeg å påstå at flertallet av hunder elsker snø! Det er fantastisk å se de når de går helt bananas i lykkelig lek på den

første turen ut i nysnøen. Det er ekte vinterlykke!


Men vinterlykken har også en annen side ved seg som ikke er fullt så heldig for våre firbente venner. Jeg tenker da selvfølgelig på veisaltet. I løpet av en vinter strør vegvesenet veier og fortau med til sammen rundt 200 000 tonn (!) veisalt. Med slike mengder og utstrakt bruk er veisaltet oftest ikke til å unngå når man er ute på tur. Men hvorfor er salt så uheldig for hundens poter? Salt er en kjemisk forbindelse som trekker til seg vann. Når hunden får dette veisaltet på potene, tørker potene ut og det fører til at det blir sprekkdannelser i tredeputene som i verste fall kan føre til infeksjoner. Når det har kommet sprekker i tredeputene, vil veisaltet trenge ned i disse sprekkene. Å få stødd salt i såret er jo faktisk en måte å torturere på, så det sier seg selv at dette er smertefullt for hunden. Du vil se at hunden begynner å halte, og den vegrer seg for å gå videre på tur. Den kan halte på både ett og to ben, eller til og med på alle fire hvis det er skikkelig ille. Hunden vil også slikke på sine såre poter, som fører til at det blir flere og større sår. Dette blir fort en ond sirkel.


Det er også viktig å unngå at hunden får i seg veisalt, da det i verste fall kan være giftig. For å unngå dette, skyll av potene etter tur, og unngå at hunden spiser gammel snø eller drikker av dammer i nærheten av veier og gangveier der det har blitt saltet.


Et annet problem på vinteren som kan skade potene, finner vi særlig hos langhårede hunder, nemlig at snøen fester seg som små snøballer i pelsen under og rundt potene. Disse isklumpene kan føre til skader på labbene, og er dessuten veldig ubehagelig for hunden.


Det er viktig å trimme håret på potene, slik at det ikke klumper seg med snø. Håret mellom tredeputene bør være klippet slik at det ikke stikker hår ut forbi kanten på tredeputene. Håret rundt og oppover potene bør klippes slik at håret ikke kommer i kontakt med i bakken.


Husk også å hold klørne korte! Lange klør gjør at hver gang hunden tråkker ned, presses tærne fra hverandre og dermed spriker de mer, slik at sannsynligheten for at snø og is fester seg mellom tredeputene blir mye større.Du kan også gjøre flere andre ting for å forebygge vinterskader på hundens poter:

Potevoks er veldig bra å bruke. Man smører inn tredeputene før hver tur. På den måten, dannes det en beskyttende barriere mot veisaltet.

Skyll av hundens føtter når dere kommer hjem, slik at veisaltet ikke blir liggende på huden. Smør deretter inn tredeputene med potevoks igjen for å forhindre at de tørker ut samt lindre og beskytte.

Den aller beste beskyttelsen mot skader du kan bruke er potesokker. Potesokker beskytter ikke bare mot veisalt, men også mot isklumper i pelsen. De hindrer også at hunden kutter seg på skarpe gjenstander som kan være gjemt under snøen, eller på skarpe iskanter.

Det er viktig å finne riktig størrelse på potesokkene, slik at de sitter godt og ikke «kipper». Bruk potesokker av god kvalitet, slik at de er så komfortable som mulig for hunden din. De fleste hunder som ikke er vant til det, liker ikke å gå med sokker, men med litt tid og tålmodighet, kan du trene hunden din til å elske å gå med potesokkene sine!

Ønsker dere alle en vakker og skadefri vinter!27 views0 comments

Recent Posts

See All

Med våren kommer flåtten

Våren er en fantastisk tid! Det er deilig å endelig kjenne varmen fra solen i fjeset. Våre kjære firbente våkner av dvalen og ligger og slikker sol så fort de ser en liten lysstripe på gulvet. Kattene

Giftig i julen

Nå står julehøytiden for døren, og en av de tingene som virkelig hører med er mat! Tradisjonell mat, kosemat, nyte-mat, mye mat, fet mat og god mat. De fleste er opptatt av at de firbente skal få kose

Nyttårsraketter

Vi kan vel si at de fleste hunder ikke er spesielt begeistret for nyttårsaften, eller rettere sagt alle rakettene med sine smell, poff, fizz og bang, som feiringen av det nye året fører med seg. Det e

Kommentare


bottom of page