top of page

Allergi hos hund og katt

Visste du at hunden og katten din også kan være allergisk? Akkurat som hos oss mennesker, kan dyr også utvikle allergier. Det er estimert at opp til 70 prosent av alle hudlidelser hos hund er relatert til allergi. Allergi er et økende problem hos dyrene våre. Hvorfor dette skjer, om det skylles arv eller miljø, vet vi ennå ikke.


Klør og klør

Hos mennesker som er allergisk, er det typisk med symptomer fra slimhinnene som nysing, rennende nese og røde, kløende øyne. Symptomene på allergi hos hund og katt er ganske annerledes. Hos hund og katt er det kløe i huden som er det aller vanligste symptomet, uansett hva dyret er allergisk imot. De typiske stedene de klør seg, er i fjeset, på labbene, rundt halen og på sidene. De biter og slikker seg og denne kløen er utrolig plagsom for dyret. Noen ganger blir det så ille at de slikker og napper av seg pelsen og

klør seg til blods. Da er sannsynligheten stor for at de i tillegg får betennelser i huden.


Problemer med ørene

Gjentatte ørebetennelser er også et veldig vanlig symptom på allergi hos hund. Dette er fordi de voksproduserende kjertlene i ørene overproduserer ørevoks som en respons til allergien, og det blir som et perfekt vekstmedium for sopp og bakterier. Noen pasienter kan holdes i sjakk med jevnlig ørerens, mens andre er så plaget at man må gjøre noe med den underliggende årsaken (=allergien) før man får kontroll på ørene.


Forskjellig typer allergi

Allergi er en overreaksjon av immunforsvaret (hypersensitivitet) mot et allergen. Allergi kan deles inn i 3 forskjellige grupper:


1. Atopi

Atopi er en allergisk reaksjon mot små partikler (allergener) i luften, som dyret puster inn. Atopi er den vanligste formen for allergi hos hund, Studier viser at ca 10-15% av hundene i Norge lider av atopi. Vanlige allergener er trepollen, gresspollen og andre typer pollen, sopp, lagermidd, husstøvmidd med mer. Atopi er en genetisk lidelse. Fordi dette er en medfødt sykdom, bør man ikke bruke disse hundene i avl. Noen raser er disponert for å utvikle atopi, som for eksempel Schaefer hunder, Terriere, spesielt Staffordshire Bull Terrier, West Highland White terrier, Labrador, Golden Retriever og Boxer. De første symptomene viser seg som regel mellom 6 mnd og 3 års alder. Symptomene blir som regel verre jo eldre dyret blir. Atopi er en kronisk sykdom, og dyret vil aldri bli kurert. Men med grundig oppfølging og jevnlig behandling kan dyret bli helt eller tilnærmet helt symptomfritt og leve et godt og langt liv.


2. Fõrallergi

10% av all allergi hos hund, skylles matallergi. Symptomene kan oppstå allerede ved 5 måneders alder, og dyrene kan utvikle allergier så og si hele livet. De mest vanlige allergenene er biff, melkeprodukter, egg, svinekjøtt, kylling, hvete, mais og soya. Ofte har disse dyrene også andre allergier i tillegg til fórallergi.


3. Kontaktallergi

Dette er en mindre utbredt form for allergi hos dyr. Grunnen til dette, er at dyrene er beskyttet av pelsen sin, slik at allergener ikke kommer så lett i direkte kontakt med huden. Men kontaktallergi kan likevel oppstå der dyret har sparsom behåring, som i ansiktet, under magen og på labbene.


En møysommelig prosess

Det beste er å unngå de tingene dyret er allergisk imot. Men i mange tilfeller er ikke dette mulig. Da må pasienten allergibehandles.


Å finne ut av hvorfor dyret ditt klør, tar ofte tid. Å gjøre en allergiutredning er en omfattende prosess fordi det er så mange ting dyret ditt kan være allergisk imot. Men når dyret ditt blir kvitt kløen og andre plager forårsaket av allergi, får du en mye lykkeligere hund eller katt! Det er definitivt verdt strevet!

110 views0 comments

Recent Posts

See All

Øremidd hos hund og katt

Øremidd, eller Otodextes cynotis som det heter på fint, er en bitteliten, åttebeinet parasitt som lever av ørevoksen i ørene til hunder og katter. Den er så vidt synlig med det blotte øyet. Øremidd er

Analkjertler – et illeluktende problem

De fleste hunde- og katteeiere vet ikke hva analkjertler er. Ikke før det blir problemer med dem. Du tenker kanskje nå «Analkjertler? Hva i alle dager er det?» Ja, da er det bare å lese videre. Alle

Fremmedlegeme

«Hunden min har spist en mikrofiber klut!» Damen i andre enden av røret hørtes rimelig fortvilet ut. Jeg tror jeg svarte noe så smart og vel gjennomtenkt som «Hæ?!?» Den ulykkelige eieren fortalte at

コメント


bottom of page