top of page

Hvordan kan du vite at hunden eller katten din har leddsmerter?

Updated: Sep 11, 2023

Det er mange grunner til halthet. En av de er slitasjegikt, som også kalles osteoartritt.

Dette kan ramme både hunder og katter.


Hos hund rammer denne sykdommen minst 1 av 5. Det er ikke nødvendigvis bare eldre hunder som rammes, selv om de helt klart er overrepresentert.

Slitasjegikt er en kronisk sykdom som medfører nedsatt bevegelighet i leddene, og den er ofte smertefull. Den kan ramme hvilket som helst ledd, og er ofte i mer enn ett ledd om gangen. Oftest ser man det i hofteleddet (73%), kneledd (37%), albueledd (21%) og rygg (21%).


Noen symptomer du bør vite om:

  • Nedsatt lyst til å gå på tur

  • Endret gange eller halting

  • Vansker med å reise seg opp

  • Stiv gange etter hvile

  • Vansker med å gå i trapper eller å komme seg ut og inn av bilen


Slitasjegikt forårsaker en «ond sirkel» av nedsatt bevegelighet, leddskader og alvorlig smertepåvirkning. Først får de smerter i et ledd og blir stive i leddet, noe som forverres over tid. Slitasje på leddbrusken fører til betennelse i leddet og mer smerter. Brusken i det vonde leddet brytes ned og det danner seg nytt knokkelvev på steder i leddet der det ikke skal være. Dette fører til enda mer smerte. Når de ikke orker å være så fysisk aktive, fører dette til tap av muskelmasse, og man mister støtte rundt det vonde leddet som igjen kan føre til enda mer smerter.


Slitasjegikt kan ikke kureres. Det er en kronisk degenerativ sykdom. Men smertene kan lindres, nedbrytningsprosessen i leddet kan forsinkes og leddets normalfunksjon kan bevares lenger, slik at hunden eller katten får et bedre liv. Jo tidligere man får en diagnose og får startet behandling, jo bedre er det!


For å stille diagnose gjør dyrlegen en ortopedisk undersøkelse av dyret ditt. Vi ser på gangen, vi undersøker bevegeligheten i ledd, vi kjenner etter hevelser med mer. Vi tar også røntgenbilder for å avgjøre hvilke ledd som er angrepet og hvor alvorlig tilstanden er.Hvordan kan du hjelpe kjæledyret ditt når den har fått diagnosen?


Det er flere tiltak sammen som kan gjøre en stor forskjell. Vektkontroll er viktig. Overvekt kan forverre leddproblemer og forårsake ytterligere leddsmerter. Har hunden eller katten din blitt litt rundt på midten, vil smertene bli mindre hvis den går ned i vekt. Mosjon hjelper til med å holde leddene fleksible og med å styrke og bevare muskelmassen. Riktig mosjon er viktig. Hyppige og korte turer er bedre enn lange turer med hard fysisk belastning.


Riktig fôr er viktig. Leddfôr er tilsatt fettsyrer og andre tilskudd som hjelper til med å beskytte og bevare leddbrusken og muskelmassen. Om du ikke ønsker å bytte fôr, fins det også gode kosttilskudd for leddene du kan bruke.


Smertestillende medisiner og medisiner som også reduserer betennelsen i leddet, er et godt verktøy. De er med på å forsinke slitasjegiktens «onde sirkel» og forbedre dyrets livskvalitet.


Akupunktur og Massasje er gode verktøy for å lindre smerte og forbedre hundens livskvalitet. Hos oss kan vil tilby begge deler!


Ta kontakt med oss hvis du kjenner igjen noen av disse symptomene på ditt dyr, eller vil ha litt veiledning med tanke på forebygging av leddsykdom.

Det er alltid bedre å ta en sjekk for mye enn en for lite …

22 views0 comments

Recent Posts

See All

Allergi hos hund og katt

Visste du at hunden og katten din også kan være allergisk? Akkurat som hos oss mennesker, kan dyr også utvikle allergier. Det er estimert at opp til 70 prosent av alle hudlidelser hos hund er relatert

Øremidd hos hund og katt

Øremidd, eller Otodextes cynotis som det heter på fint, er en bitteliten, åttebeinet parasitt som lever av ørevoksen i ørene til hunder og katter. Den er så vidt synlig med det blotte øyet. Øremidd er

Analkjertler – et illeluktende problem

De fleste hunde- og katteeiere vet ikke hva analkjertler er. Ikke før det blir problemer med dem. Du tenker kanskje nå «Analkjertler? Hva i alle dager er det?» Ja, da er det bare å lese videre. Alle

Comments


bottom of page